Gość ewa z mysliborz Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Chce zadac pytanie jestem obecnie 2 miesiace po operacji usuniecja sledziony.czy ludzie fukcjonuja normalnie bez sledziony?lekarz powiedział mi ze mnie moge dzwigac,tylko najwiecej teraz 3kg.czy tak bedzie wiecznie ?uprawiałam duzo sportu ,czy moge miec w chwili obecej lekki wysiłek fizyczny?jestem drugi miesiac na zwolnieniu i praktycznie nic nie robie zaczyna mnie to martwic...czy moge prowadzic normalne zycie jak porzednie.A i jeszcze jedno czy moge spozywac alkochol? Dziekuje Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Oczywiście, że ludzie po splenektomii funkcjonują normalnie i praktycznie nie zmienia to ich życia. Należy tylko uważać, aby nie mieć w początkowym okresie po zabiegu kontaktu z chorymi zakaźnymi oraz kontrolować poziom płytek krwi. Po 3 miesiącach od zabiegu można w pełni wykonywać czynności wymagające wysiłku (uprawiac sport - oczywiście z rozsądkiem). Alkohol tez można pić (oczywiście też z rozsądkiem:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi