Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Odstawienie zastrzyków przeciwzakrzepowych po usunięciu śledziony

Gość Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zgrubsza opowiem o tym co misie stalo a mianowicie uległem wypadkowi komunikacyjnemu w ktorym moje cialo uleglo wielu urazom opisze je z grubsza: -obite serce i pluca -plyn w lewym plucu -zlamanie wyrostka poprzecznego th10 -pekniecie sledziony co zakonczylo sie jej wycieciem -zlamanie rzepki (operacje zespolenie jej drutem) -zlamana miednica( wyciag6 tygodni) -mialem przetoczone 5 jednostek krwi i 3 jednostki osocza przez10dnilezalem w śpiączce farmakologicznej lekarzpowiedzialze moj stanbylbardzo zly ale udalo mi sie. Wypadek byl pod koniec lutego teraz mamy koniec lipca i mam pytanie poniewaz caly czas chodze o kulach( miednica mi sie zrosla ale przebudowuje sie panewka) caly szas biore zastrzyki fraxiparyne 0,6 poniewaz mam duzo plytek jest to zwiazane z wycieciem sledziony i do kiedy bede bral te zastrzyki? na wypisie ze szpitala mialem ich 850tys miesiac pozniej 720tys i teraz 602tys. ogolnie chodze tylko max 2-3 razy dziennie okolo bloku czy mozna stwierdzic kiedy moge odstawic zastrzyki? jeszcze mam pytanie poniewaz caly czas od kiedy trafilem do szpitala bralem metokard 50 3raz dziennie to w szpitalu na poczatku pod koniec zmniejszli mi do dwa razy dziennie i przy wypisie jeden raz dziennie miesiac po wyjsciu moj lekarz przepisal mi metokard 47,5 raz dziennie a teraz biore od 3 tygodni po pol tabletki metokardu 47,5 kiedy bede mogl je odstawic? zapomnialem dodac ze bralem je ze wzgledu na to ze mialem wysokie tetno teraz przy polowie tabletki mam max 85 prosze o jakas porade i jeszcze mam pytanie ile moze sie przebudowywac panewka 8 kwietnia mialem zdjety wyciag i miednica byla jeszcze peknieta a teraz jest juz zrosnieta ale lekarz powiedzial ze mam jeszcze nie obciazac nogi wiecwogole na nia nie staje czy dlugo trwa taka przebudowa??

czy mozna stwierdzic kiedy moge odstawic zastrzyki? - takie zastrzyki zazwyczaj stosuje się około pół roku, jeśli nie dojdzie do osiągnięcia normy w poziomie płytek krwi to można zastosować leki przeciwzakrzepowe doustne działające na płytki krwi (np. tiklopidyna), najlepiej w tej sprawie skonsultować się z hematologiem od 3 tygodni po pol tabletki metokardu 47,5 kiedy bede mogl je odstawic? - w tej sprawie trzeba skonsultować się z kardiologiem, który ostatecznie podejmie decyzję co do ewentualnej zmiany dawki leku lub też jego odstawieniu czy dlugo trwa taka przebudowa? - około 9-12 miesięcy -