Gość Dorota Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Od 3 miesięcy (zgidnie z zaleceniem ginekologa) biore systematycznie (codziennie po kilka tabletek hormonów). biorę je bo podczas rygorystycznego odchudzania zanikła mi miesiaczka. (nie mialam jej pol roku) hormony sa dwa luteina i estrofen. tydzien temu wykryto u mnie kamice żółciową. będę miała wycięty pęcherzyk żółciowy. czy to możliwe, że kamicę może spowodować przedawkowanie i łączenie hormonów? dodam że od kilku dni ich nie biorę bo miesiączka wystąpiła. na jednym z nich jest napisane : *powoduje kamice żółciową u więcej niż 1 na 100 kobiet a mniej niż 1 na 1000* mam 17 lat i nigdy nie jadłam tłusto i niezdrowo. genetycznych uwarunkowan do kamicy tez nie mam. czy może to być spowodowane hormonami? Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość justme Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 prawdopodobnie jest to wina hormonów. W moim przypadku (bardzo młody wiek, antykoncepcja hormonalna przez 2 lata, pęcherzyk wycięty 3 tygodnie temu laparoskopowo) kamica w młodym wieku też była spowodowana hormonami. Wstępne rozpoznanie że to przez hormony postawił już lekarz na SOR, kiedy miałam napad kolki żółciowej, a chirurg operujący mnie to potwierdził. Ale wszystko należy skonsultować z lekarzem. Po resekcji pęcherzyka radziłabym konsultację u ginekologa i chirurga, czy możesz dalej przyjmować hormony. Niektórzy mówią że nie ma przeciwwskazań ale każdy organizm inaczej reaguje. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi