Gość Kasia Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam Mam 31 lat i jestem 5 miesięcy po całkowitym usunięciu tarczycy , diagnoza to rak brodawkowaty tarczycy ( bez przerzutów do węzłów chłonnych ) . 5 miesiące po operacji zostałam skierowana na terapie jodem radioaktywnym i podczas pobytu w szpitalu zrobiono mi badania . Scyntygrafia wyszła w porządku , ale markery po terapii jodem 131 troszkę podwyższone ok. 2 . Lekarz powiedział , że może tak być gdyż na usg wyszło , że prawdopodobnie został kawałeczek tarczycy ( 2 razy robiono biopsję tego kawałka i za 1 razem było zbyt mało pobranego materiału a 2 tygodnie póżniej już nic lekarzowi nie udało się pobrać ) . Lekarz robiący biopsję powiedział , że to dobrze dla mnie bo jest to praktycznie nieunaczynione , więc nie powinno być to nic złego . Czy według pana taka sytuacja po operacji jest w porządku i jak to się ma do podwyższonych markerów bo troszkę się obawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Tak. Taka sytuacja jest dość normalna. Taki niewielki fragment pozostałego gruczołu tarczowego zapewne jest odnaczyniony i nieaktywny. Nie ma powodu do niepokoju. Trzeba oczywiście w takim przypadku być pod stałą opieką onkologiczną i endokrynologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zofia Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 10 lat jestem po ca tarczycy rak brodawkowaty jest wszystko okej tez na poczatku markery miałam podwyzszone pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi