Gość ladek Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dzień dobry.Panie doktorze czy naczyniak w kregosupie piersiowym Th10 może boleć .Bo właśnie wtym miejscu mnie boli.Ten naczyniak wyszedł mi w rezonansie magnetycznym. Jakie moge zrobić badania jeszcze, żeby sprawdzic czy naczyniak sie powiekszyl.Byłem wczoraj u lekarza i dal mi na badaie jakieś scyntografie.Prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Może dawać dolegliwości bólowe, ale zależne jest to od dokładnego ulokowania naczyniaka w kręgosłupie oraz jego wielkości. Scyntygrafia na pewno bardziej ewidentnie określi ulokowanie i wielkość naczyniaka. Będzie to badanie uzupełniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ladek Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ten naczynaik znajduje sie w nasadzie łuku th10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ładek Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 A wie pan doktor może jak sie leczy tego naczyniaka,Bo co dziennie odczuwam ból w tym miejscu.Klucie pieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Trzeba by w tej sprawie skonsultować się z neurochirurgiem. Skoro naczyniak daje dolegliwości, może uciska na rdzeń kręgowy to trzeba rozważyć w takim przypadku leczenie operacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ladek Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 To jest opis rezonansu magnetycznego kregosupa piersiowego. Badanie MR odc. piersiowego kregosupa wykonane w obrazach T1i T2-zależnych w plaszczyznach strzalkowych,poprzecznychi czolowych. Kyfoza piersiowa pogłebiona. Wielopoziomowe guzki Schmorla. Dyskretnie zwężone przestrzenie miedzykregowe od Th5 do Th12. Wnasadzie łuku po stronie lewej na poziomie Th 10 widoczne jest ognisko o charaktezre naczyniaka. Drobne zaostrzenia na krawedziach trzonow w odc.. Piersiowym dyskretnie uwypuklenia tarczek miedzykregowych od Th6 do Th9,bez istonych objawów uciskowych. Otwory miedzykregowe wolne. Rdzeń piersiowy o prawidlowym sygnale,bez zmian ogniskowych. Kanał rdzeniowy nieposzerzony.Co tten wynik oznacza.Prosze o ocene tego badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi