Gość Przemek Slupsk Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witam! Panie doktorze pare dni temu zaczat mnie bolec strasznie odbyt i udalem sie z wizyta do proktologa. Okazalo sie ze mam ropien odbytniczy i zabieg na miejscu ujmie mi cierpienie i bol i tak sie tez stalo. Mam pare pytanie Skad i jaka jest przyczyna tworzenia tego ropnia? Oraz jak dlugo po zabiegu to sie goi i jak o to dbac? oraz przez ile musze przykladac gaziki jalowe? Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Ropień odbytu jest następstwem zakażenia gruczołu odbytu (bakterie beztlenowe, E.coli), który znajduje się w przestrzeni między zwieraczami lub od strony skóry (gronkowce). Zmiana powinna się goić około 3 tyg. Skuteczne mogą być nasiadówki z ciepłej wody stosowane co 2-4 godziny lub ciepłe okłady na operowaną okolicę. Również stosowanie diety bogatej w błonnik, która zmniejsza ryzyko zaparcia. Oczywiście dokładne przestrzeganie zaleceń lekarza, co do sposobu i częstości zmian opatrunków (!) oraz naturalnie należy utrzymywać staranną higienę okolicy odbytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Witam:) mam pytanie: mój mąż w czerwcu 2011r. miał usuniętą przetokę okołoodbytniczą metodą Hipokratesa, założona nitka *wyszła* po 5!!! miesiącach a do tej pory rana nie zasklepiła się i nadal sączy. Nasiadówki, zmiana opatrunków i właściwa higiena to codzienność. Lekarz mówi, że nic złego się nie dzieje, trzeba czekać.... ALE ILE JESZCZE MOŻNA????? CZY TO NORMALNE ABY TAK DŁUGO NIE ZAGOIŁA SIĘ TA RANKA??? Proszę o kompetentną odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Najlepiej na usg transrektalne się udać i będzie wszystko jasne, bo jak wiadomo przetoka to trudna sprawa w wyleczeniu i potrafi się odnowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 czy takie usg robi każda pracownia czy są jakieś specjalistyczne?(mieszkamy w małej miejscowości) od kogo ma być skierowanie (NFZ refunduje?) ? i w ogóle co to badanie ma na celu? proszę o więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Na usg transrektalnym okaże się czy nastąpił nawrót przetoki (leczenie przetoki powinno przebiegać powoli do około 8 tygodni ale rok czasu to za dużo u mnie po pół roku po 1 operacji przetoki też nadal *ciekło* i na usg okazało się że jest nawrót). Potrzebne skierowanie od proktologa, wtedy NFZ refunduje lub wizyta prywatna (płatna) niestety mało jest miejsc gdzie w/w usg jest robione ja znam Warszawa Szpital na Solcu, Lublin i Otwock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wizyta u doktora wskazana, tu znajdziesz zdjęcia chorób odbytu http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi