Gość Anna Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam, otrzymałam wynik badania RTG (treść poniżej), jakie mi grożą powikłania, na co powinnam uważać i jak mogę sobie pomóc we własnym zakresie zanim odbędzie się wizyta u lekarza (termin mam za 2 m-ce)? Np. czy mogę chodzić na masaże pleców? Czy konieczna będzie operacja? Odczuwam silny ból pleców i mam problemy z chodzeniem - często się potykam i przewracam. Proszę o pomoc. Wynik bad. RTG: Znaczne zmiany zwyrodnieniowe i dyskopatia na poziomie L-5-S-1. Poza tym umiarkowane zm. zwyr. Nieduży fragment o wysyceniu kostnym przy górno-przedniej krawędzi trzonu kręgu L-4 -oderwanie niewielkiego fragmentu kostnego. Wzmożona lordoza lędźwiowa . Poziome ustawienie kości krzyżowej. Nieduże prawostronne skrzyw. kr.lędźwiowego. Stawy krzyżowo-biodrowe w normie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Taki obraz RTG wymaga pogłębienia diagnostyki o wykonanie rezonansu magnetycznego celem dokładnej oceny patologii. Zmiany tego typu w RTG mogą nawet doprowadzić do paraliżu kończyn dolnych. Na pewno w tej sprawie trzeba skonsultować się z neurologiem. W takiej sytuacji najlepsze byłoby leczenie rehabilitacyjne. Jednak jeśli w rezonansie dyskopatia byłaby znacznie nasilona do rozważenia leczenie operacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Po RM i konsultacji zalecono operację kręgosłupa. Mają oczyścić kręgi ew. wymienić 2 z nich oraz usunąć odłamany fragment kręgu, ostateczna decyzja zapadnie po *otwarciu* wszystkiego na stole operacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zaciekawiona Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Jak długo przebywa się w szpitalu po takiej operacji kręgosłupa? Po jakim czasie można wstać i zacząć chodzić (np. dojść do WC i z powrotem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi