Gość Aleksandra Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Jestem kobietą, mam 23lata, prowadzę umiarkowanie aktywny tryb życia, brak dzieci, zdrowie ogólne dobre ale z powolnym gojeniem się ran, mocnymi skłonnościami do bliznowacenia i lekką anemią spowodowaną utrudnionym wchłanianiem żelaza. W bieżącym miesiącu przeszłam bez powikłań zabieg plastyki przepukliny pachwinowej nabytej zewnętrznej metodą zdwojenia. Chciałabym wiedzieć czy w przyszłości, np. w przyszłym roku mogę zajść w ciążę? Oraz jak zachowywać się teraz, bezpośrednio po zabiegu. Napisano mi że niewskazany jest wysiłek fizyczny przez okres 6miesięcy: w jakim zakresie to rozumieć, kiedy mogę spokojnie jeździć na rowerze i iść na spacer w góry, czy mogę uprawiać tai chi? Co jest już dużym wysiłkiem fizycznym a co nie? Jakie mogą być konsekwencje złej oceny tej kwestii i wykonania zbyt dużego wysiłku? Także czy mogę jakoś wspomóc proces gojenia, np. żeby ograniczyć nadmierne u mnie powstawanie blizn i jak przebiega proces gojenia wewnętrzny, czy grożą mi wewnątrz zrosty w związku z moją skłonnością do trudnego gojenia się ran i jak im zapobiegać? Ciekawa też jestem na czym mniej więcej polega metoda zdwojenia, ogólnie- bo np. rozumiem że nie używa się tu siatki, czy w takim razie użyto tylko szwów? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi