Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przerzuty na węzły chłonne po usunięciu guza wątroby

Gość ania

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 lat choruję na HCC, jestem po operacji usunięcia 13cm guza na lewym płacie wątroby , po 8 miesiącach pojawiły się przerzuty na węzły chłonne, byłam leczona chemioterapią niestandardową z zastosowaniem nexavar przez okres 7 miesięcy jednak nastąpiła progresja zmian węzłowych odstawiono nexawar teraz jestem po 1 kursie chemioterapii standardowej z zastosowaniem DCF. moje pytanie czy jest sens usunięcia tych zmian moja pani doktor twierdzi że raczej. wynik badania TK: w segmencie 7 wątroby ognisko ok 12mm odpowiadające najpewniej mts. Nad trzonem trzustki i pniem trzewnym, bocznie po str.lewej hyperwaskularna, gładko ograniczona masa tkankowa śr. ok. 32mm odpowiadająca najpewniej przerzutowemu węzłowi. Kolejny pakiet przerzutowych węzłów o wym. ok 35x20mm obecny jest przyaortalnie po stronie lewej na poziomie naczyń nerkowych. Dwa duże węzły przymostkowe o wym około 3x2 cm i 2x1,5cm w tkance tłuszczowej śródpiersia pezrdniego,przedsercowo. reszta narządów jest bez zmian kolejne TK stwierdza się progresje wszystkich zmian węzłowych przymostkowe 23x39mm, 20x23mm w śródbrzuszu 39x42mm przyaortalny lewy 23x33mm w wątrobie zmiana jak poprzednio chcę się dowiedzieć czy jest jakaś szansa na usunięcie tych zmian mam 24 lata obecnie czuję się dobrze i po prostu chcę żyć dziękuję i pozdrawiam

dodam że byłam konsultowana i operowana przez profesora Krawczyka i Paluszkiewiecza w klinice chirurgii przy ul Banacha w Warszawie i oni stwierdzili że chemioterapia będzie lepszym rozwiązaniem niż operacja ale jednaj jak widać chemioterapia zawiodła.