Gość Adam Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Witam Jestem ok. półtora miesiąca po operacji przepukliny pachwinowej, metodą lichtensteina. Mam pytanie jak samemu najlepiej kontrolować czy z przepukliną nie dzieje się nic złego. Przy ostatniej wizycie u chirurga, chirurg kazał mi się położyć i obrócić głowę i zakasłać, kładąc rękę na pachwinie. Stwierdził, że wszystko trzyma. Jaki cel ma to badanie ? Czy można takie badanie wykonać sobie samemu lub jak inaczej badać pachwinę ? Oczywiście poza obserwacją, gdyż obserwowanie samej pachwiny bywa złudne w zależności od światła itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Jaki cel ma to badanie ? - to badanie ma na celu stwierdzenie czy nie wystąpiła wznowa przepukliny w miejscu po operacji Czy można takie badanie wykonać sobie samemu lub jak inaczej badać pachwinę ? - tak można, najlepiej na stojąco przyłożyć rękę do pachwiny i zwiększając ciśnienie w jamie brzusznej przez kaszel sprawdzić czy nie pojawia się tam guz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Żaneta Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 A czy żeby sprawdzić czy ma sie przepuklinę pachwinową można wykonac jakies badanie np prześwietlenie, czy tylko stwierdza się poprzez badanie fizykalne, czy do takiego badania trzeba się rozbierać od pasa w dół? Podejrzewam u siebie przepuklinę pachwinową, może nawet udową, bo przy większym wysiłku ból promieniuje do uda. Nie byłam u lekarza bo obawiam się badania, wiem że przepukilny z czasem powiększają się. Proszę o odpowiedż jak wygląda badanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi