Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Ciastek

Wojsko zawodowe a przepuklina kresy białej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ciastek
Witam, staram się o przyjęcie do Szkoły Oficerskiej, przeszedłem wszystkie badania i dostałem kategorię Z (zdolny). Jednak niedawno pojawiła się u mnie przepuklina kresy białej ( wymiary w usg15x10x25mm). Moje pytanie brzmi: Czy jeżeli zoperuję się metodą z użyciem siatki, to po 6 tygodniach będę mógł pójść do tej szkoły i rozpocząć szkolenie unitarne (dość ciężki okres, czołganie ,bieganie,duży wysiłek fizyczny itp)? Chirurg który stwierdził u mnie przepuklinę potraktował mnie w stylu : ty przepuklina = zabieg i rekonwalescencja 6 tygodni-następny proszę!. Jednak nie wiem czy zdawał on sobie sprawę z wysiłku fizycznego na jaki będę narażony. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Przepuklina nie jest duża i na pewno nie będzie konieczne w tym przypadku wszywanie siatki celem wzmacniania powłok. W takim przypadku klasyczny zabieg zapewne będzie wystarczający. Po takim zabiegu wykonanym nawet klasycznie czas rekonwalescencji 6 tygodniowej jest wystarczające i zapewne będzie możliwe wykonywanie po tym okresie dużych wysiłków fizycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ciastek
Obecnie trenuję bieganie i podciąganie na drążku do owych testów. Podczas szybkiego akcentu w treningu biegowym łapie mnie kolka z prawej strony na wysokości przepukliny( przepuklina centralnie 1cm nad pępkiem). Odczuwam tam również ból gdy odprowadzam przepuklinę. Czy to normalne? Myślałem że przy wisiłku będzie boleć przepuklina, a boli mnie z prawej strony zamiast tego. Czy powinienem powiedzieć o tym chirurgowi? Zabieg mam 14 lipca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stapler
Taki ból właśnie w przypadku przepukliny może występować nie tylko w miejscu samego miejsca, gdzie jest przepuklina. We wrota takiej przepukliny może dostawać się sieć większa biegnąca ze ścian żołądka co może właśnie powodować ból zlokalizowany w każdej części nadbrzusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ciastek
Mam jeszcze jedno pytanie, czy chirurdzy mają przygotowaną siatkę w czasie zabiegu ( na wypadek gdyby jednak była potrzebna mimo wcześniejszego wykluczenia tej metody) ? Byłem u innego chirurga, który stwierdził że do wysiłku na jaki będę narażony (np, cwiczenia ewakuacji rannego- 80 kliowy facet na barki i przeniesienie go w inne miejsce marszem/biegiem, czy wspinanie sie po 5m linach, po sztuki walki z uderzeniami w brzuch i gwałtownymi obaleniami) moge przystąpić ale najwcześniej za pół roku... A nie po 6-7 tygodniach. Myśli Pan że powinienem się udać do jeszcze jednego chirurga po poradę? Czy na pewno zgodzić się na operację bez użycia siatki w mojej sytuacji? Może lepiej poszukać chirurga który taką operację wykona metodą z siatką ? Moje wątpliwości motywowane są tym, że : 1. po 7 tygodniach będę nastawiony na b.wysoki wysiłek (nie stopniowy tylko odrazu bardzo ciężki, przez około 3 tygodnie- potem trochę lżej) 2. Po 3 miesiącach będę miał kolejny test fizyczny (3000m biegu poniżej 12 minut, pływanie, drążek, pompki i brzuszki w czasie 2 minut) 3. Jeżeli w ciągu 3 lat przepuklina wróci, będę musiał odejść z wojska, czym stracę 3 lata życia na marne. Mam teraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi