Gość Marcin Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Dzień dobry Mam ostatnio problemy z biegunkami i po gastroskopii (bez istotnych zmian), lekarz zrobił mi ostatno kolonoskopię z powodu przewlekłych biegunek i otrzymałem następujący wynik: Dystalny odcinek jelita cienkiego, kątnica z zastawką krętniczo-kątniczą, wstępnica, poprzecznica, zstępnica, oraz esica bez zmian. Błona śluzowa odbytnicy także w retrofleksji ogniskowo przekrwiona i obrzeknięta. Pobrano materiał do badania histopatologicznego z poprzecznicy (z prawej i lewej jej połowy) oraz odbytnicy. Otrzymałem również do brania czopki Pentasa. Czy na podstawie przedmiotowego opisu można stwierdzić, co mi może dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Taki wynik oznacza stan zapalny odbytnicy. Leczenie jest prawidłowe. Ostateczne rozpoznanie da wynik badania histopatologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Dziekuje za informacje. Przepraszam jeszcze jedno pytanko. A jaka moze byc przyczyna zapalenia odbytnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 To najczęściej stan pojawiający się samoistnie, bez uchwytnej przyczyny. Dość często spowodowany jest np. nieodpowiednią dietą powodującą zaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Mam już wyniki histopatologiczne. Prosze o interpretację badania histopatologicznego. Wycinki poprzecznica: Śluzówka jelita grubego z naciekami zapalnymi z komórek limfoidalnych, plazmatycznych i eozynofilów. Wycinki odbytnica: Śluzówka jelita grubego z nielicznymi naciekami zapalnymi z komórek limfoidalnych, plazmatycznych i eozynofilów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi