Gość Anna Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam, mam 34 lata,od ok.7 lat mam drobną wysypkę na brodawkach-nie piecze,nie swędzi,nie sączy się,nie powoduje dyrkomfortu. Brodawki nie są ani wklęsłe,ani wypukłe(są normalne,poza tą wysypką). Nie rodziłam,nie karmiłam,níe cierpię na jakieś alergie o kt.bym wiedziała. Chyba mam hirsutyzm ponieważ wokół brodawek mam pojedyńcze włoski a na podbródku i rękach jest ich całkiem sporo. Pobolewa mnie(ból tępy) zewnętrzny(bliżej pachy),górny kwadrant lewej piersi-przy dotyku oraz miejsce odpowiadające godz.7 na zegarze również przy dotyku ale ten ból jest jakby bardziej kłujący i tym razem umiejscowione od wewnątrz-blisko mostka. Na co mogą wskazywać opisane objawy? Jakie badania zrobić? Wkrótce doczekam się usg. Pozdrawiam i dziękuje, Anna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Trudno mi odpowiadać na takie pytania bez bezpośredniego badania. Być może ta wysypka to po prostu zaczopowane gruczoły łojowe czyli prosaki, zmiany bardzo częste występujące w tej okolicy, nie wymagające leczenia, mogące tylko dawać niewielki defekt estetyczny. Co do dolegliwości bólowych związanych z sutkiem być może to jakieś zmiany typu zapalnego, może mastopatia czyli nadmierna reakcja gruczołu sutkowego na wahania hormonalne w organizmie co wyzwala dolegliwości bólowe. Nadmierne owłosienie może być objawem zbyt dużej ilości hormonów męskich płciowych we krwi (ocena poziomu testosteronu i androstendionu we krwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi