Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Odprysk podstawy dystalnego paliczka i palca u stopy bez przemieszczenia.

Gość Dawid15

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas treningu, stanąłem na dużym palcu lewej stopy, tak jakoś podczas biegu na nim stanąłem i zaczął mnie boleć z boków i od spodu bolał jak próbowałem biegać, przerwałem trening, następnego dnia udałęm się do lekarza rodzinnego. Dał mi zwolnienie z wychowania fizycznego na 10 dni i kazał smarować palec żelem fastum. Niestety nic mi to nie pomogło (palec nie bolał mnie ciągle tylko jak nim mocno ruszałem czy biegałem) Ponownie wybrałem się do tego lekarza, dał mi skierowanie na prześwietlenie. Dzisiaj odebrałem zdjęcie. Lekarz diagnostyk napisał że to Odprysk (złamanie) podstawy dystalnego paliczka I palca lewej stopy, bez przemieszczenia) Jest małe pękniecie z boku i od spodu coś tam też, niestety zdjęcie nie potrafię tutaj przesłać. Co mam teraz zrobić z tym palcem, iśc do poradni żeby dali gips czy co, zależy mi na jak najszybszym wyleczeniu tego urazu, bo zaczął się sezon piłkarski i chcę grać a nie siedzieć w domu :/ Proszę o jakieś porady i pomoc co zrobić z tym palcem.

Dzisiaj w poradni chirurgicznej założono mi szynę gipsową na nogę ale usztywnili mi nogę a palca nie, palcem nadal mogę ruszać. Nie wiem co robić, bo wątpie czy pomoże mi szyna przez 10 dni skoro ten palec i tak nie jest usztywniony tylko. Jeśli się przypadkowo w coś uderzę to wszystko pójdzie na marne, bo ani palca to nie usztywnia ani nie chroni. No ale tam się nie oddzywałem bo w końcu byłem u specjalisty, macie do mnie jakieś porady ? Poza tym chirurg przepisał mi zastrzyki jakieś przeciw zakrzepom, powiedział że mam je do brzucha wstrzykiwać ale nie mam pojęcia jak i w jakie miejsce, chciałem w udo ale powiedział że w brzuchu szybciej zaczyna działać, no ale sam tego nie zrobie bo nie wiem jak i gdzie, poza tym boję się samemu to robić :/ Co robić ?

Ja siedze w domu ze złamaniem podstawy paliczka dystelnego palucha lewego . Mam palec w szynie metalowej . Nie założono mi szyny na pogotowiu tylko u ortopedy . Do końca roku szkolnego zwolnienie z w-fizycznego i szyna prawdopodobnie na 3 tygodnie. Idź jeszcze raz do innej poradni najlepiej prywatnie tak jak ja i zapytaj o rade .

Powinna być zamieszczona ulotka do leku przeciwzakrzepowego ujmująca to jak go dokładnie podawać (najlepiej w brzuch w okolicę wokół pępka). Jeśli takowej ulotki nie ma najlepiej skontaktować się z pielęgniarką, która pokaże jak dokładnie podawać lek.

Dzisiaj lekarz zdjął mi szynę i powiedział że mam usztywnić ten palec (jak to mam zrobić, plastrem czy bandażem i jak ?) oraz powiedział mi że zwolnienie mam do końca roku szkolnego z W-F a w piłke nie moge grać do lipca, co robić, można przyśpieszyć jakoś okres zrastania się tego odprysku kości ? Nie dość że z Wychowania Fizycznego przez to zawale ocene to jeszcze zaczał sie sezon pilkarski a ja nie moge grac :/ Co robic ? Chciałem też zapytać czy podczas gojenia się takiego urazu mogę iść na basen czy to raczej nie zbyt dobre na zrost tej kości ?

Gość Dawid15

Trochę pobiegałem ale odczuwam nadal mały ból, a czasami gdy nic nie robię nawet to przez pare minut strasznie mnie boli ten balec i po chwili przestaje ? Czy to takie uczucie ze cos sie tam zrasta czy raczej nic dobrego ?