Gość Olka Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Witam. Od 4 lat mam przepukline rozworu przełykowego i refluks. Już od ponad roku biorę leki i niebardzo pomagaja. Objawy ustępują a za jakiś czas nawracają z zwiększoną częstotliwością i bólem. Z początku brałam tylko Controlok, potem Controlok- Tribuks- Meteospasmyl* po mięsiącu Polplazor PPH i Meteospazmyl: potem Spasmoline , brałam też Nexium i GasecGastrocabs teraz obecnie biore Nexium i Gasprid 2 razy dziennie od ok 2 tygodni. Leki niebardzo pomagają. Mam zgagę, nudności, ból żołądka promieniujący do łopatki i ból w nadbrzuszu. Dodam,że jestem osobą podatną na stres...czy w tej sytuacji w jakiej jestem bedzie konieczna operacja? czy jest cos jeszcze co moze mi pomóc? i czy stres jest tu jedyną przyczyną tych dolegliwości czy jedynie je nasila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 czy w tej sytuacji w jakiej jestem bedzie konieczna operacja? - niestety, ale myślę, że tak (oczywiście diagnostykę dobrze by było rozszerzyć o manometrię przełyku i/lub pehametrię) czy jest cos jeszcze co moze mi pomóc? - raczej nie i czy stres jest tu jedyną przyczyną tych dolegliwości czy jedynie je nasila? - stres nasila te dolegliwości, a bezpośrednią przyczyną jest przepuklina rozworu przełykowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Dziękuje za odpowiedź...ale mam jeszcze jedno pytanie w tej sprawie...jeśli będę operowana to jaką metodą? Laparoskopowo? otwartą ....czy jaką? od czego to zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi