Gość Patrycja Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Kilka lat temu miałam problem z biodrami tzn. strzelały mi przy chodzeniu. Lekarz powiedział, że można to *naprawić* operacyjnie, ale będą duże blizny, bądź mogę chodzić z tym dalej i czekać aż samo przestanie (wykruszy się). Na operację nie zdecydowałam się. Jakiś czas temu biodra znowu zaczęły mnie boleć (ale nie strzelają). Poszłam do ortopedy i dostałam skierowanie na rtg. Kilka dni temu odebrałam wyniki : *Symetryczne, pozaszkieletowe cienie wapniste widoczne w okolicy krętarzy większych, prawdopodobnie kostki dodatkowe.** Nie mam pojęcia co to oznacza ! Biodra strasznie bolą, a wizytę mam dopiero za miesiąc ! Proszę o pomoc... może ktoś wie co to znaczy i czy będzie to wymagało ingerencji operacyjnych ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Takie kostki mogą oznaczać zwapnienia ogniskowe np. w mięśniach, które tak na prawdę nie powinny dawać żadnych klinicznych objawów. To taka odmiana anatomiczna z reguły nie wyzwalająca zbytnich patologie. Może okresowo jakieś niewielkie bóle w czasie nadmiernego nadwyrężenia mięśni, ale nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Tylko właśnie problem jest w tym, że ostatnio ból się nasilił. Dochodzi do tego, że w nocy nie mogę spać, ponieważ jest tak silny ! Czy nie można wykonać zabiegu, żeby usunąć te kostki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Raczej takich zabiegów nie wykonuje się. Radzę w tej sprawie skonsultować się jeszcze z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi