Gość Aśka Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Dzień dobry. od 2 lat mam problem z bólem prawego barku, który od roku nieskutecznie leczę 1. ból jest ciągły, zarówno w nocy, jak i w dzień; promienieje do piersi, pod pachwinę pachy aż do łokcia lub dalej do nadgarstka, nasila się w pozycji leżącej; 2. ból jest rwący gdy kichnę, nie pozwala w normalny sposób wrócić do pozycji siedzącej bowiem muszę zsuwać się z łóżka zachowując jednakową pozycję barku 3. ból powoduje, że nie mogę wznieść ręki, tak by ją wyprostować, nie mogę trzymać ręki w zwisie, mam problem z sięganiem po rzeczy jak i utrzymaniem nieco cięższych, 4. w okolicy szyi przesuwają mi się jakieś kości, strzelają i wyczuwam głośne i bolesne ocieranie się kostek zgodnie z dotychczasowymi zaleceniami lekarzy przeszłam już a.rehabilitacja - jonofereza, magnetronic, prądy, ćwiczenia - z uwagi na prawdopodobny zespół bolesnego barku, ale to nie to b. seria 2 miesięcznych masaży u dyplomowanego rehabilitanta - nie pomogło c. 3 blokady - wstrzyknięcia do barku jakiś substancji u chirurga ortopedy + 2 serie leków - każda blokada uśmierzyła ból, ale pierwsze dwie po 3 tygodniach przestały działać, trzecia po miesiącu wykonałam rentgen barku, klatki piersiowej, kręgosłupa szyjnego - brak jakichkolwiek zmian barkowych, tylko kręgosłup szyjny -*zniesione fizjologiczne wygięcie kręgu szyjnego* (taka sytuacja jest od podstawówki, a ma 30 lat - nigdy nie leczona, bo nigdy nie wymagała tego sytuacja) nadmienię, że nigdy nie upadłam na bark czy bok, nikt mnie nie uderzył w bark, nie szarpnął za rękę byłam już u kilku ortopedów, chirurgów-ortopedów, chirurgów - żaden z nich nie nazwał mojej dolegliwości wprost, nie pomógł żaden lek ani zabiegi lekarz pierwszego kontaktu nie wie, do kogo może mnie odesłać proszę o pomoc co jeszcze mogę zrobić? do kogo mogę się udać z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Mam ten sam problem. Bolący bark, promieniujący przez całą rękę i w okolice piersi. Wszystkie badania RTG i USG prawidłowe. Zabiegi fizykoterapeutyczne nie przyniosły efektów. Obecnie jestem pod kontrola neurologa i czekam na RM odcinka szyjnego. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi