Gość Ewa Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Mam 23 lata. Wynik badania USG: Tarczyca nieco powiększona w zakresie obu płatów (prawy: 27x23x77mm, lewy: 27x25x78mm) niejednorodna, w płacie prawym hypoechogeniczny obszar o wymiarach 24x20 mm i drugi bezechowy, płynowy o średnicy 9 mm, w płacie lewym owalny obszar 31x25 mm poza cienką warstwa obwodową - płynowy, oraz drugi hypoechogeniczny o śr 8 mm. Wynik Badania biopsji cienkoigłowej Opis makroskopowy: I- wykonano BACC zmiany płynowej, z jej częśćiowym opróżnieniem z płata lewego. Ponadto w lewym płacie liczne przestrzenie płynowe. II- Wykonano BACC guzka hiperechogennego z płata prawego. Rozpoznanie patomorfologiczne: I- Masy koloidowe przepojone z hemolizowanymi erytrocytami, rozproszone komórki nabłonka pęcherzykowego tarczycy. Obraz cytologiczny przemawia za zawartością torbieli. II-Masy koloidowe rozproszone i w płatach komórki nabłonka pęcherzykowego tarczycy, Obraz cytologiczny przemawia za guzkiem pęcherzykowym w obrębie wola guzkowego tarczycy. Proszę o informację czy jest to groźny guz i jakie leczenie najlepiej podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Miałam podobny wynik jestem już po operacji,ale w Twojej sprawie decyzję musi podjąc endokrynolog. U mnie wyszło po operacji ,że guzy był łagone , tylko zwróć uwagę gdybyś była operowana ,żeby w karcie informacyjnej wpisali Ci w jakim stanie zostawili przytarczyce, bo u mnie słowa na ten temat nie napisali, powiedzieli tylko,że przytarczyce są w porządku , ale jestem już rok po operacji, a wapń mi spada , w karcie nie jest wpisane i inni lekarze się dziwią ,że o tak istotnej sprawie nie napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 dziekuje serdecznie za odpowiedz i rade :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi