Gość Tomek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witam. Mojej przyjaciółce podczas usuwania woreczka żółciowego metodą laparoskopową zrobiono dziurę w przełyku. Zanim to wykryto była przewożona ze szpitala do szpitala, aż w końcu po 2 tygodniach trafiła do Warszawy na ul. Płocką. Do tego czasu miała założony drenaż, gdyż w płucu zbierała się ropa. Jednak na Płockiej po badaniu okazało się, że ropa zbiera się także w śródpiersiu. Natychmiast ją zoperowali, oczyścili śródpiersie, jednak tej dziurki w przełyku nie ruszali gdyż okazało się, że jest bardzo mała. Teraz jest 4 dni po tej operacji, drenowana i ma wsadzoną rurkę w gardło oraz pod silnymi antybiotykami, jednak jej stan się nie poprawia (gorączkuje i jest bardzo niespokojna). Proszę o informacje, czy to normalne i jak długo może się ten stan utrzymywać i jakie są szanse na poprawę? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Niestety, ale leczenie takich perforacji przełyku jest bardzo skomplikowane i i trudne do opanowania. Samo zapalenie śródpiersia spowodowane perforacją przełyku zawsze zagraża życiu pacjenta. Trudno mi konkretnie odpowiadać w tej chwili na te pytania bez szczegółowych informacji co do wyników badań laboratoryjnych i obrazowych, całokształtu dokładnego klinicznego stanu pacjentki. W chwili obecnej jest jeszcze wczesny okres pooperacyjny i takie objawy jak Pan opisuje mogą występować, to normalne. A szanse na wyleczenie są duże jeśli chora jest młodą i nie obciążoną przez inne schorzenia pacjentką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Pacjentka ma 43 lata, ale żadne inne schorzenia jej nie dolegają. Jestem dobrej myśli. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi