Gość ŁUKASZ Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 witam mam pytanie na czym polega badanie wymazu i jak jest robione przed rekonstrukcja acl.? bo zostałem poinformowany ze taki wymaz właśnie bedzie przeprowadzony. i jeszcze jakie dodatkowe badania musze przeprowadzić przed zabiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Tak na prawdę to nie wiem dokładnie o jaki wymaz u Pana chodzi. Wymaz z reguły polega na pobraniu niewielkiej ilości materiału np. z błony śluzowej gardła lub np. z rany za pomocą odpowiedniego patyczka i namnożeniu tego materiału w pożywce celem oceny mikrobiologicznej (czyli hodowla bakterii lub grzybów). Zbyt mało szczegółowe są Pan informację, żebym mógł na nie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ŁUKASZ Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Poprostu lekarz mi oznajmij że zrobi mi badanie wymazu w związku z nowymi wymogami przed rekonstrukcja ACL i chciałbym się dowiedzieć na czym to polega i czy coś może być nie tak? I czy może to skutkować odwołaniem operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi