Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Oklejony siecią ropień po usunięciu wyrostka robaczkowego

Gość przerażona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość przerażona

Panie doktorze proszę o odpowiedż co to ożnaczaja te pojęcia miałam robioną reoperację w innym szpitalu po usunięcie wyrostka z której otrzymałam opis dla mnie niezrozomiały/ odnaleziono oklejony siecią ropień ,który owarto i wyseparowano ,nacieczone tkanki otrzewnejściennej resetowano wraz z fragmentem sieci ,ewenterowano kątnicę z niecałkowicie usuniętym i niezagłobionym kikutem wyrostka robaczkowego ,odpreparowano wyrostek aż do podstawy przy kątnicy po zmiażdżeniu jego kikuta podwiązano zagłobioni i zaopatrzono usunięty kikut wyrostka poddano badaniu hist-pat i stwierdzono tkanka łączna włóknista z rozproszonymi naciekami z komórek jednojądrzastich nadmienię iż usunięcie wyrostka mniałam metodą klasyczną

Taki opis oznacza, że po poprzednim zabiegu doszło do wytworzenia się ropnia okołowyrostkowego, który wymagał opróżnienia w chwili obecnej i oczyszczenia miejsca w którym powstał. Kikut wyrostka ponownie zabezpieczono. Takie powikłania po usunięciu wyrostka robaczkowego zdarzają się. Nie ma powodu do niepokoju. Teraz powinno dojść do całkowitego wygojenia się tkanek otaczających kątnicę (miejsce po wycięciu wyrostka).