Gość Artur Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam, mam 59 lat. Od kilku miesięcy ciśnienie w okolicach 150/90/ puls skaczący czasem nawet powyżej 100 lub 120. Częste bóle głowy i karku. Kardiolog oświadczył m.in. po EKG wysiłkowym, że prczyczyna tego nie leży po stronie serca. Od kilku tygodni zaobserwowałem wzdęcia brzucha. Od 2 tyg. wzdęcia się nasilaja zwłaszcza po zjedzeniu czegoś ( brzuch przypomina mały arbuz ), na dodatek występują nudności, gazy, głośne burczenie, odbijanie się, mocna zgaga, która nieraz nie mija pomimo stosowania środków, do toalety muszę chodzić nawet w nocy i codziennie bardzo wczesnym rankiem na czczo. Stolec jest rozwolniony, ale bez krwi ( przynajmniej jej nie zaobserwowałem ), brzuch potrafi *nudzić* nieraz cały dzień. W czasie burczenia można zauważyć także ruchy brzucha. Ogólnie czuje się bardzo źle i słabo. Odczuwam także ból prawej ręki promieniujący do pleców. Kilka miesięcy temu miałem USG brzucha, które wykazało miernie powiększoną wątrobę, bez żadnych innych zmian oraz znaczna ilość gazów w jamie brzusznej, inne narządy były również w porządku. Proszę o pomoc. Co może mi dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość axdek Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 trzeba zrobić kolonoskopie i endoskopie a także jak inne badania nic nie wykażą to gastroskopie na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 czy te objawy mogą świaczyć o jakimś bardzo poważnym schorzeniu? czy może to być zespół jelita drażliwego albo refluks? zapomniałem dodać, że pojawił się u mnie też kaszel i jestem po ok.miesiecznej kuraji antybiotykiem ( zapalenie zatok ) w grudniu. dziekuje za poprzednią poradę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Czy te objawy mogą świaczyć o jakimś bardzo poważnym schorzeniu? - raczej to nic poważnego tylko zwykłe zaburzenia czynnościowe jelit być może także z zapaleniem błony śluzowej żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym, niewydolnością wpustu żołądka czy może to być zespół jelita drażliwego albo refluks? - i to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi