Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból kolana nasilający się podczas chodzenia po upadku na snowboardzie

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jakiś rok temu gdy jeździłam na snowboardzie upadłam na kolano, od czasu do czasu bolało mnie. Od pół roku ból nasilił się i występuje podczas chodzenia, a zwłaszcza wychodzenia po schodach. Jest to ból po wewnętrznej stronie lewego kolana. Miałam rehabilitacje, które nie przyniosły rezultatu. Badanie radiologiczne nic nie wykazało tak jak badanie usg. Lekarz ortopeda podejrzewał uszkodzenie więzadła jednak badanie MRI nie wykazało tego. Opis* W stawie kolanowym lewym prawidłowa ilość płynu. grubość i sygnał chrząstki oraz sygnał kości prawidłowe. Aparat torebkowo-więzadłowy i mięśniowo-ścięgnisty oraz łękotki bez uchwytnych cech uszkodzenia. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Dodam że ortopeda sugerował, że gdy w badaniu MRI nic nie wyjdzie to kolano będzie leczone operacyjnie. chciała bym wiedzieć na czym ono polega i czy wyjaśni mój problem.

Po pierwsze zrezygnuj ze snowboardu ,bo może Pani zostać kaleką do końca życia poprzez głupi upadek.Po drugie nie jest to naciągnięcie ścięgna.Po trzecie to ból związany z mocnym uderzeniem kolana o podłoże. Jeżeli nie będzie Pani stosowała maść Arcanel to będzie operacja,Stosuj ją przez 2 tygodnie i wszystko wróci do normy

Czyli: W leczeniu stosuje się też fizjoterapię, a dokładniej stosowanie stabilizatorów na kolano oraz wzmacnia się mięsień czworogłowy uda. W razie bólu można przyjmować paracetamol lub niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) To na pewno pomoże

Lekarz ortopeda stwierdził że kolano jest stabilne więc nie potrzebny stabilizator, zażywałam różne środki przeciwbólowe, które i tak nie pomagają. Dodam że gdy dużo chodzę ból jest aż tak silny że promieniuje do uda. :(