Gość Marcin Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Witam, Jestem po operacji przetoki okołoodbytniczej.Chirurg wyciął przetokę i zostawił otwartą ranę tzw. ziarninującą.W zaleceniach mam robić nasiadówki w roztworze nadmanganianu potasu i wkładać palca do rany by rana się nie zamknęła.Moje pytanie dotyczy wkładania tego palca.Jak dokładnie to robić?Wkładać do oporu czy tylko tak delikatnie?Cały czas gdy zmieniam opatrunki z rany sączy się wydzielina z ropą.Mija już drugi tydzień a ja nie widzę by rana w jakikolwiek się spłycała. Moze wkładam tego palca za głęboko i za często? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Jak dokładnie to robić? - najlepiej ubrać sobie rękawiczkę jednorazową, natłuścić ją wazeliną i delikatnie wsadzić palec na głębokość 3-4 cm do odbytnicy Wkładać do oporu czy tylko tak delikatnie? - powoli delikatnie, na głębokość 3-4 cm Moze wkładam tego palca za głęboko i za często? - myślę, że nie, a rana po prostu w ten sposób po takich zabiegach się goi, to typowe, trzeba w tych sprawach uzbroić się w cierpliwość i zgłaszać się na kontrolne badania według wyznaczonych termonów przez chirurga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi