Gość Marta Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam. Tydzień temu miałam wykonaną urografię,na której stwierdzono podmiedniczkowe zwężenie moczowodu prawego. Po konsultacji urologicznej dostałam skierowanie na badania ogólne moczu z osadem,posiew moczu tlenowo i beztlenowo(ktorego wykonanie okazało sie nie lada wysiłkiem) oraz skierowanie na angcio-CT jamy brzusznej. Inny urolog dzisiaj stwierdził,że skoro chcę w przyszłości mieć dzieci to mam tej tomografii nie wykonywać. Dwóch lekarzy i dwie różne opinie. Proszę mi doradzic,co ja mam robic?mam zaledwie 19 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tylko w bardzo niewielkim stopniu badanie angio-CT jamy brzusznej może mieć niekorzystny wpływ na płodność kobiet. W przypadku zwężenia moczowodu bardzo ważna jest dokładna diagnostyka, gdyż taki stan może wymagać leczenia operacyjnego. Po rozważeniu korzyści i powikłań w tym zakresie (raczej mało zasadnych) należałoby skoro zadecydował tak pierwszy urolog takie badanie wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi