Gość Monika Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Proszę o pomoc, ponieważ strasznie się boję...Mój mąż ok. rok temu przy okazji przeziębienia, dość trudnego do wyleczenia wyczuł zgrubienie (guzek wielkości ziarnka grochu) na policzku, bez śladów na zewnątrz czy wewnątrz policzka. Guz sie powiększał i malał po mocnym ściśnięciu (powracał do pierwotnych rozmiarów-tak jakby nabierał płynem). Dzisiaj wrócił z opisem tomografii.W Tk napisano: w tkankach miękkich policzka lewego w sąsiedztwie zatoki szczękowej rysuje się zmiana ogiskowa hipodensyjna o wymiarach 20x25 mm gładkookonturowana bez cech infiltracji struktur otaczajacych-wskazanie wykonanie biobsji. Nadmienię, że ten guz zmniejsza się przy rozmasowaniu, tak jakby odpływał z niego płyn, a narasta np. przy schylaniu głowy, wysiłku czy stresie. Proszę o podpowiedź czego można się spodziewać? Monika, wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zmiana w badaniu TK ma raczej charakter łagodny. Być może to jakiś tłuszczak o czym świadczy hipodensyjność zmiany oraz to, że nie nacieka sąsiadujących tkanek. Oczywiście ostatecznie bliżej na temat tej zmiany da odpowiedź badanie biopsyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Emilia Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 W ostatnim czasie też wyczuwam podobny guzek w policzku, w przyszłym tygodniu mam wizytę u laryngologa. Co wykazała biopsia? Jakie leczenie przeszedł mąż? Przejrzałem już chyba wszystkie fora i jestem załamana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi