Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Częściowo widoczny rowek zażołędny i zaczerwienienie przy ściąganiu napletka

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 17 lat i pewien *wstydliwy* problem, tak więc szukam jego rozwiązania. Od razu przepraszam, jak pomyle jakieś pojęcia czy coś błędnie napiszę, ale nie do końca znam się na wszystkich nazwach. Podczas ściągania napletka prawie wszystko wygląda w porządku, od dołu widoczny jest rowek zażołędny (co prawda zaniedbałem całą sprawę, ostatnio usuwałem mastkę spod napletka i mimo, że wcześniej nie pojawiał się rowek zażołędny u dołu penisa (przy więzidełku) to teraz jest już tam chyba w porządku) Problem pojawia się z górnej strony penisa. Skóra ściąga się tylko do rowka zażołędnego, a nieco po lewej stronie jest nawet przyrośnięta trochę bardziej (tylko mały kawałek). Nie wiem, czy to stulejka czy nie i nie wiem jak to wyleczyć? Pod prysznicem próbowałem to ściągnąć, ale, jak mówiłem, rowek zażołędny widać mniej więcej do połowy patrząc od dołu (do czego doszedłem usuwając mastkę i po prostu w jakiś sposób naciągając, mniej więcej) dalej nie widać już rowka zażołędnego. Chciałem ściągać dalej, ale nie idzie to już tak dobrze, więc postanowiłem tego nie robić, spróbowałem raz w miejscu, gdzie jet ciut więcej przyrośnięty i trochę odeszło ale zaczerwieniło się, więc nie próbuję już dalej, nie chcę nic sobie uszkodzić. Tak więc - udać się z tym to lekarza, czy da się jakoś z tym poradzić bez jego interwencji? Pozdrawiam.

Trzeba ćwiczyć ściąganie napletka aż żołądź pokaże się cały, a napletek zejdzie za rowek zażołędny. Najlepiej robić to w ciepłej wodzie, przy użyciu olejku do kąpieli dziecięcego i nie przejmować pojawiającymi się niewielkimi zaczerwienieniami. Jeśli w przeciągu miesiąca nie uzyskasz efektu zadowalającego trzeba w tej sprawie skonsultować się z urologiem.