Gość monika Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Mam problem z blizną po nacięciu krocza przy porodzie i chciałabym się dowiedzieć czy sama mogę coś na to poradzić. Krocze nacinane miałam 3 razy (przy 3 porodach) i wydaje mi się, że za każdym razem w tym samym miejscu. Ostatni poród miał miejsce prawie 8 miesięcy temu. Blizna dobrze się goiła, chociaż bezpośrednio po porodzie rana była bardzo obrzęknięta. Niestety ostatnio blizna bardzo mi dokucza. Najpierw na jej końcu wyczułam mały guzek, zgrubienie, a teraz cała blizna jest zaczerwieniona, obrzęknięta (ma wypukłości) i bolesna. Dodam, że okolice bikini gole maszynką jednorazową i mogłam również zahaczyć o tę blizne. Czy są jakieś maści na takie dolegliwości? Co powinnam zrobić, aby blizna się zagoiła do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Oczywiście najlepiej z tym problemem zgłosić się do ginekologa lub dermatologa. Trudno mi cokolwiek napisać bez badania. Z opisu wynika, że doszło do zapalenia w bliźnie po nacięciu krocza. Oczywiście można zastosować maści lub kremy ze środkami bakteriobójczymi i z ewentualnym dodatkiem sterydowym. Takie jednak środki farmaceutyczne dostępne są na receptę. Blizna to już zagojona rana. Obecnie trzeba tylko opanować zapalenie w jej obrębie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi