Gość Ela Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam. Mam pytanie odnośnie problemów z tarczycą. kilka lat tamu leczyłam się na tarczycę, miałam wole obojętne. teraz postanowiłam to skontrolować, mam obecnie 28 lat. wyniki hormonów tarczycy są w normie. jednak w obrazie usg uwidoczniono guzek normoechogeniczny z otoczką ,,halo* o wymiarach 5x5x4mm. Uwidoczniono też powiększone węzły chłonne, pojedyncze wzdłuż obu mięsni MOS. Czy to powód do niepokoju?Co to za rodzaj guzka? Czekam na wizytę u endokrynologa,ale jestem zaniepokojona, dlatego proszę o odpowiedź na moje pytania i poradę. Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Raczej taki obraz wskazuje na łagodny guzek typu zwyrodnieniowego, koloidowego, a węzły chłonne zapewne są typu odczynowego (pozapalne). Nie budzi to niepokoju. Trzeba jednak w tej sprawie skonsultować się z endokrynologiem. Może okazać się konieczna celem pogłębienia diagnostyki biopsja cienkoigłowa guzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi