Gość Urszula z Łodzi Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 W jednej piersi wyczułam guzka,w maju miałam robioną biopsję cienkoigłowa z której wynika cytuję:zmiana bardzo twarda,spoista,bezpostaciowe masy,brak elementów upostaciowanych.Tu mammae dx.Bardzo się denerwuję,badanie usg mam dopiero pod koniec września.Bardzo proszę o wyjaśnienie tego ,czy może to być rak piersi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Niestety, ale nie wykluczone, że jest to rak. Trudno ocenić po wyniku tej biopsji. Najlepiej guzek usunąć w całości i poddać badaniu histopatologicznemu. Wtedy bedziesz wiedzieć w 100% co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Wszystkie guzki piersi najlepiej jest operować, aby mieć 100% pewności co do charakteru guzka. W trakcie zabiegu zostanie poprzez małe cięcie usunięty guzek sutka, który zostanie wysłany w całości na badanie doraźne. W ciągu godziny guzek zostanie zbadany i zostanie określone, czy jest to zmiana niezłośliwa, czy rak. W przypadku raka zostanie wykonana mastektomia, lub kwadrantektomia( częściowe wycięcie gruczołu sutkowego) Jeśli natomiast zmiana okaże się niezłośliwa na piersi zostanie małe, ok 5 cm cięcie. Warto jest więc jak najszybciej usunąć guzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Zobacz choroby piersi zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/piersi-choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi