Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból i ucisk w klatce piersiowej i nadbrzuszu u nastolatka

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 16 lat pól roku temu zaczęlo mnie coś ściskac kłuć po lewej stronie w okolicach serca trwało to cały dzień na następny dzień ból ustal po około 2 tygodniach ból powrocił,coś sciaskało i kuło w sercu gdy brałem oddech ból się nasilal po 15 min gdy wyszedlem na powietrze ból ustal.Przez miesiąc nie odczuwałem żadnego bólu,pózniej zaczelo cos ścisakac czulem cieżar po lewej stronie,równiez odczuwam bóle po prawej stronie są one mnie bolesne i występuja rzadziej raz na 3 dni niekiedy prominiuje do łopatek.Boli niezależnie czy jestem zrelaksowany czy zdenerwowany.Zrobiłem ekg lekarz powiedzial,że nic poważnego sie nie dzieje i spowodowane jest to przez dojrzewanie przepisal mi leki: magnez i nimesil po tym leku ból sie nasiił serce mi kołatało biło nierówno,wowczas odstawiłem ten lek ból zmalal,odczuwam również ból w lewym nadbrzuszu coś jakby ściskalo raz złapał tak bardzo,żę trafiłem do szpitala ten nastapilo to przed bólami w klatce piersiowej i wystepuje do tej pory tylko,że rzadko i trwa zaledwie minute.Proszę o pomoc jak nie wiem co mi jest trudno z tym wytrzymać

Takie dolegliwości mogą być związane z samoistnym podrażnieniem nerwów obwodowych tzw. neuralgią. Związane to może być z nadpobudliwością nerwową. Oczywiście należałoby jeszcze rozważyć wykonanie RTG klatki piersiowej i USG brzucha. O badaniach powinien zadecydować lekarz prowadzący.