Gość Anna22 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam, Moj problem pojawił się półtora roku temu. W prawej dolnej części brzucha łapie mnie ostre, silne kłucie co jakiś czas - bywa, ze złapie mnie 2-3 razy i potem ustępuje na nawet kilka miesięcy, a nieraz jest tak, że przez cały miesiąc kłuje po kilka a nawet kilkanaście razy na dzień. Wyglada to tak, że ból pojawia się stopniowo - najpierw słabe bóle przez kilka dni - potem coraz silniejsze kłucia z każdym następnym dniem. teraz kłucie pojawiło się od zeszłego wtorku - dzis jest niedziela i kłuciem powtórzyło się ok 15 razy w ciagu dnia - jest spontaniczne i krótkotrwałe ale silne (od 5sek-minuty z przerwami albo po kilka godzin albo po kilka minut). Ta dolegliwość powoduje że w jej trakcie zginam się z pozycji stojącej do nawet leżącej i zapiera mi dech - nie jestem w stanie się podnieść przez tą chwilę w której trwa kłucie. Jeżeli trzymam coś w rękach, to zwykle upuszczam to wtedy na podłogę. Tabletki przeciwbólowe nie pomagają na tę dolegliwość. Moja dieta jest uboga w tłuszcze i staram się jadać zdrowo, jednak towarzysza mi częste zaparcia raz lub dwa razy do roku (ok 7 dni) przy których korzystam z pomocy lekarza oraz wzdęcia. Nie mam pojęcia jak radzić sobie tym bólem i czego przyczyną może być. Czytałam wiele artykułów i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Oczywiście jest to dla mnie spory problem ponieważ jestem pracownikiem produkcji na lini montażowej i nie mogę sobie pozwolić na coś takiego w pracy (bóle) ponieważ pracodawca krzywo patrzy na takie dolegliwości lub twierdzi iż insynuuję. Proszę o jakąkolwiek pomoc w tym kierunku, a jeżeli odpowiedź na moje pytanie nie może by ć konkretna, to proszę napisać co najlepiej w tym kierunku zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Takie dolegliwości jak Pani opisuje raczej wskazują na problemy typu neurologicznego czyli np. związanego z samoistnym podrażnieniem nerwów obwodowych czyli neuralgią lub związanych z patologią w zakresie kręgosłupa odcinka lędźwiowo-krzyżowego być może z uciskiem na korzenie nerwowe. trzeba by na pewno celem pogłębienia diagnostyki jeszcze wykonać USG jamy brzusznej, skonsultować się z ginekologiem, wykonać badanie ogólne moczu oraz RTG odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi