Gość AnnaS Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Bliska mi osoba ma implantowany stymulator serca. Niestety nie jestem pewna w jaki sposób mam pielęgnować miejsce nacięcia skóry i założone tam szwy. Lekarz, który wykonywał zabieg powiedział, że do czasu usunięcia szwów nie wolno nam moczyć(co jeszcze rozumiem) ale nawet zmieniać, dotykać opatrunku(zwykły cosmopor) gdyż jest tam wprowadzone ciało obce z którym organizm walczy(argumentacja lekarza). Opatrunek ten już jest *nieświeży* a minęło dopiero 1,5 dnia. Co zatem robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Można taki opatrunek jeśli jest przesączony płynem surowiczym, zakrzepłą krwią lub zbrudzony oczywiście zmienić. Ranę wymyć letnią wodą z mydlinami, osuszyć i założyć świeży opatrunek. I tak można robić codziennie. W okolicach 10 doby pojawić się u lekarza celem usunięcia szwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi