Gość Zosia Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Czy wyniki otrzymane w badaniu TK jamy brzusznej są wystarczające, by wykryć nieprawidłowości w jelicie grubym, czy też konieczne jest wykonanie kolonoskopii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gastro__ Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Badania obrazowe nie zdają egzaminu w badaniach takich narządów jak żołądek czy jelito. Najbardziej skutecznym badaniem jest kolonoskopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Kolonoskopia jest najskuteczniejsza to fakt, ale niezbyt chętnie tolerowana przez pacjentów. To oczywiste, że nikt nie lubi tego badania, powoduje ono paniczny strach, stres i wstyd nawet wsród personelu medycznego, gdy musi to badanie zrobić. Takie sa fakty! Jesli jest bariera nie do pokonania (co się zdarza) i chory unika tego badania, jak najbardziej wskazana jest tomografia lub tzw wirtulana kolonoskopia i 3 x test na krew utajoną. Jesli wynik watpliwy wtedy to konieczna będzie kolonoskopia tradycyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Tylko kolonoskopia jednoznacznie może określić istnienie lub nie patologii w zakresie jelita grubego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zofia Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Tylko, że ta kolonoskopia jest bolesna. Więc najpierw może inne badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jola Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Mnie nic nie bolało. Po co wykonywać wiele niepotrzebnych badań a na koniec i tak będzie trzeba wykonac kolonoskopię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Tak zgadzam się najlepiej zrobić od razu to co konieczne, a chyba dają znieczulenie miejscowe? a co Ci dolega? stosujesz chemoprewencję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta,28 lat Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Kolonoskopię można zrobić w sedacji bądź znieczuleniu ogólnym,tak jak ja miałam i wtedy sobie spałam i nic nie czułam.Gorsze jest samo przygotowanie do badania-picie fortransu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi