Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Swędzące i zaczerwienione ujście cewki moczowej

Gość pawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od jakiegos miesiaca mam zaczerwienione ujscie cewki moczowej. Nieraz to swędzi (teraz już bardzo rzadko, praktycznie wcale). Wydaje mi się, że góra żołędzia przy zewnetrznym wyjsciu cewki moczowej jest lekko zgrubiona i żoładz wygląda przez to troszke innaczej - tak jakby byl dluzszy. Do tego zaczerwienienia i lekkiego zgrubienia zauwazylem, ze po rozszerzeniu ujscia cewki moczowej jest w wewnatrz dosyc ciemny, tak jakby bordowy kolor skóra/wnetrza ujscia cewki moczowej. Nigdy wczesniej tam nei zagladalem i nie wiem czy to tak musi byc czy dopiero teraz cos takiego sie zrobilo. Wydaje mi sie takze ze od tego czasu czesciej oddaje mocz i nieraz zaraz po oddaniu moczu mam wrazenie ze znow mi się chce przez co probuje oddac go troche na sile. Mozliwe, ze robie tak przez to, ze byc moze zatwierdzilem sobie w glowie ze jest to zwiazane z tym zaczerwienieniem mimo, ze moze to nie byc to tego wina lecz tego ze spozywam w ciagu dnia duzo plynow. Nieraz po orgazmie takze czuje swedzenie w ujsciu cewki moczowej oraz jest ono wtedy bardziej zaczerwienione. Bardzo prosze o odpowiedz :)

Trudno mi określić co jest przyczyną tego stanu bez bezpośredniego badania. Zaczerwienie ujścia cewki moczowej może mieć podłoże zapalne (np. grzybicze) co wyzwala dolegliwości jakie Pan opisuje. Ciemniejszy kolor ujścia cewki moczowej jest naturalnym kolorem i nie wiąże się z patologią. Radziłbym w tej sprawie najlepiej skonsultować się z urologiem.