Gość Anna Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witam.Mam wykonany MR kręgosłupa szyjnego, w którym uwidoczniono: zniesiona lordoza szyjna z niedużą nieprawidłową kifozą.Obniżenie wysokości krążków C2-3, C3-4 i C4-5 z cechami ich niedużej dehydratacji. Nieduża wypuklina tylna centralna na poziomie C4-5 i C5-6.Poza tym krążki międzykręgowe bez istotnych wypuklin.Rdzeń szyjny o prawidłowym sygnale w badaniu MR. Czy wynikiem tego badania mam się martwić? Proszę o Pańską opinię za którą z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Raczej są to tylko niewielkie zmiany zwyrodnieniowe odcinka szyjnego kręgosłupa. Nie wymaga to leczenia operacyjnego. Leczenie zachowawcze czyli farmakoterapia i fizjoterapia powinny dać pozytywny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam serdecznie, mój opis badania RTG odcinka szyjnego C, brzmi: Lordoza szyjna zniesiona, zaznaczona patologiczna kifoza.Obniżone tarcze międzykręgowe c4-c5, a zwłaszcza c5,c6,c7 z osteofitami na tylnych krawędziach trzonów i zmianami zwyrodnieniowymi w stawach unkowertebralnych. Zalecono mi zrobić rezonans.Czy opis ten jest dużo poważniejszy od powyższego? Bardzo proszę o opinię, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi