Gość danuta Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witam dr chcialam sie poradzic czy dobra jest decyzja w leczeniu.Jestem po subtotalnej strumectomii 14 lat,obecnie jestem po usg.Kikut lewy o wym,1,5x1,15x3,5cm. W lozy po stronie prawej obszar hypoechogeniczny o wym 0,45x0,5x0,9cm-zmianapooperacyjna?kikut tarczycy? Miazsz kikuta niejednorodny o obnizonej echogenicznosci z pojedynczymi pasmami tkanki lacznej. W kikucie kilka zmian o mieszanej echogenicznosci i lito-plynowym charakterze,najw o wym 0,76z0,48x1,01cm. W okolicy dna j,ustnej wezel chlonny z wneka o wym 0,56x0,38cm.W dolnej czesci szyipo str,lewej bocznie do naczyn,hypoechogeniczny wezelchlonny z wnekao wym0,76x0,57cm. Te guzki sa od 0kolo 10ciu lat biopsje byly dobre ale od dwoch lat w biopsjach w jednym guzku wychodza zmiany jadrowe,teraz po badaniu dr wyznaczyla wizyte za 3 miesiace,powiedziala ze biopsji teraz nie trzeba robic choc od ostatniego usg jeden guzek sie powiekszyl nieduzo ale jest wiekszy,no i te wezly dwa lata temu byl szyjny a teraz i podbrudkowy,prosze co Pan dr o tym mysli bede spokojniejsza,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Raczej w tym opisie i w przedstawionych przez Panią faktach nie ma nic niepokojącego. Zmiany guzkowe w kikucie tarczycy mają podłoże zwyrodnieniowe, zaś węzły chłonne mają budowę odczynową zapewne na podłożu jakiś przebytych lub przewlekłych stanów zapalnych w zakresie głowy i szyi. Myślę, że postępowanie endokrynologa jest słuszne i należy nim się kierować, być ciągle pod jego kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danuta Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dziekuje, ufam mojej doktor, ale opinia innego lekarza mnie w tym utwierdzila.Pozdrawiam i zycze spokojnych Swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi