Gość Kamilla Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dzień dobry. Trafiłam do szpitala z ostrym bólem kolki nerkowej. Hospitalizacja trwała 7 dni. Wykonano mi URS (ureterorenoskopia prawostronna). Okazało się że nie ma żadnych złogów. Na tym miało się zakończyć. Jednak bóle kolkowe nie ustąpiły więc wykonano USG. Stwierdzono : -kształt, wielkość i ułożenie nerek w normie, -wydzielani i wydalanie moczu po stronie prawej opóźnione, -UKM nerki prawej i moczowód na całej długości poszerzone, prawdopodobnie w skutek obecności konkrementu śr. 3,5 mm w ujściu pęcherzowym, -UKM nerki lewej i moczowód nie poszerzone, -pęcherz moczowy przeciętnej wielkości o niepogrubiałych fałdach błony śluzowej, -wykonano URS w którym nie stwierdzono obecności konkrementów w moczowodzie, -pacjentka podaje samoistne wydalanie drobnych złogów. Przy wypisie ze szpitala zrobiono powtórne usg które wykazało zmniejszenie poszerzenia UKM nerki prawej ale nie całkowity zanik poszerzenia. Przepisano antybiotyk i środki rozkurczowe w tym Tanyz oraz przeciwbólowe. Bóle powróciły (występują średnio raz dziennie i działają na nie przepisane środki), w tym jednak często występuje skąpomocz. Ile muszę czekać aż poszerzenie to zniknie a z nim wszystkie dolegliwości?? Czy zgłosić się do lekarza (jestem 2 dni w domu po szpitalu) czy poczekać aż wybiorę antybiotyk??? Czy to poszerzenie jest groźne dla zdrowia i czy wskazuje na poważniejsze schorzenia??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Kamilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Ile muszę czekać aż poszerzenie to zniknie a z nim wszystkie dolegliwości?? - trudno określić kiedy ten stan ustąpi, jeśli nie dojdzie do zatkania ponownego moczowodu prawdopodobnie nastąpi to w przeciągu 1-2 tygodni Czy zgłosić się do lekarza (jestem 2 dni w domu po szpitalu) czy poczekać aż wybiorę antybiotyk??? - raczej wystarczająca powinna być kontrola u lekarza po skończeniu farmakoterapii chyba, że dolegliwości się nasilą Czy to poszerzenie jest groźne dla zdrowia i czy wskazuje na poważniejsze schorzenia??? - takie niewielkie poszerzenie nie powinno mieć żadnego wpływu na funkcjonowanie nerki i Pani stan zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 mam podobnie - nic nie znikneło tylko się powiększyło. Mają mi zalożyć coś w przewód moczowy - ma teraz 25mm Stan powstał na skutek zbliznowacenia ujścia po zabiegu usunięcia brodawczaka miałem cieniowanie wew strony pęcherza. Wykonywał stażysta bez nadzoru kolegi specjalisty w grudniu 2010 mamy lipiec 2012. 19 lipca będzie zabiego odsłonięcia - rychło w czas. WAlCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi