Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból karku i głowy przy zwężeniu tarczy międzykręgowej z następowymi osteofitami

Gość Jolanta G.E-g

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jolanta G.E-g

Witam,od jakiegoś czasu miewam silne bóle karku i głowy.Lekarz rodzinny skierował mnie na Rtg kręgosłupa szyjnego z którego wynika,że mam zwężenie tarczy m-kręgowej C5/C6 z następowymi osteofitami na krawędziach trzonów wokół zwężonej tarczy.Proszę o odpowiedz czy to cos poważnego i czy da się to wyleczyć i do jakiego specjalisty mam się z tym udać? Z góry dziękuję za odpowiedz.

Z tym wynikiem najlepiej udać się do neurologa. Takie zmiany już niestety nie są uleczalne. Jedynie można zapobiec objawom tego zwyrodnienia oraz zatrzymać jego narastanie. Tylko leczenie zachowawcze jak leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, rozkurczowe na mięśnie, zabiegi rehabilitacyjne, a w ostrych fazach objawowych nawet kołnierz usztywniający może przynieść spodziewane efekty.

witam ,to ja np 30 listopada w pracy pracuje na kasie w sklepie wzialem zgrzewke wody w powietrzu i skrecilem sie za szybko nie moglem sie wyprostowac,a na zwolnieniu bylem prawie 3 tyg i nadal mam bol karku i nie moge nim swobodnie obracac tylko jakby mi go blokuje cos i jest przy tym wielki bol. Ogolnie w nocy nie moge lezec normalnie ze glowa na poduszce bo tez boli lekarz mi dal ketonal 10 zastrzykow przepisal a ja bralem tylko ketonal zwyczajny co zrobic czy jest to np skrecona szyja bo boli takze ostatnio juz lewa lopatka a bol mocny jest w karku i gorna czesc kregoslupa . Prosze o jakies rady bo ech we wrzesniu czulem sie cudownie a mam 33 lata dopiero pozdrawiam