Gość agata Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Moja córka ma 5 lat, miała zrobione usg jamy brzusznej w której stwierdzono coś takiego : nerka prawa położona ekotopowo w śródbrzuszu o wym. 75 mm o częściowo niedokonanym zwrocie, nerka lewa o wym 78 mm bez poszerzenia ukm, bez złogów, zwapnień, prawidłowe. liczne węzły chłonne krezki o wym. do 10 mm czy cos jej grozi co dalej mamy z tym robic dodam ze corka miewa czesto bole brzucha czy to jest przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Przyczyna dolegliwości bólowych raczej nie jest nietypowo położona nerka (taki wariant anatomiczny) tylko zapewne powiększone węzły chłonne krezki świadczące o toczącym się jakimś procesie zapalnym być może w przewodzie pokarmowym lub o innym umiejscowieniu (jako odczyn odległy). Wynik należy na pewno skonsultować z pediatrą, aby uchwycić ognisko zapalenia (zastanowić się nad wykonaniem morfologii krwi i badania ogólnego moczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agata Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 bardzo dziekuje za odpowiedz a mam pytanie co oznacza ze ta nerka jest polozona ekotopowo i ze jest polozona w srodbrzuszu czy to oznacza ze jest ona w jamie brzusznej tak mam to rozumiec? i czy moze to miec jakies przykre konsekwencje jak coreczka zaczne dojrzewac? a co do badan to tak bedzie miala wykonana morfologie i badanie moczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 co oznacza ze ta nerka jest polozona ekotopowo i ze jest polozona w srodbrzuszu czy to oznacza ze jest ona w jamie brzusznej tak mam to rozumiec? - jest położona w jamie brzusznej, ale nie w typowym położeniu czyli w okolicy lędźwiowej tylko w środkowej części jamy brzusznej i czy moze to miec jakies przykre konsekwencje jak coreczka zaczne dojrzewac? - raczej nie ma to wpływu na rozwój dziecka i dalszy stan zdrowotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi