Gość Lucyna Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Drogi Panie, Jestem w 14 tyg. ciąży trzeciej, i może zabrzmi to trochę dziwnie, ale podejrzewam u siebie przepuklinę przeponową. Do rzeczy: Trzy lata temu przeszłam cięzki poród naturalny, dziecko było okręcone pępowiną wokół barku(do tego z rączka przy głowie), i nie chciało wychodzić mimo iż rozwarcie było prawidłowe. Tak kazano mi wypierac przez 40 minut(nie pisze tu o bólu).Po porodzie byłam usypiana i szyta bo nastąpił krwotok z dróg rodnych. Następnie spuchły mi łytki i miałam białko w moczu(pierwszy raz w zyciu). Do zdrowia doszłam po ok.3 tyg, ale jąkałam sie jeszcze przez kilka miesiący. Od tamtego czasu, nastąpiły trudnosci z trawieniem. Duza ilość gazów, pobolewania okolic żołądka, mimo iż ważyłam 54 kg, brzuch przypominał czasem 8 mc ciąży, zwłaszcza po jedzeniu. Dodam, że jadamy dietetycznie.Czasem boli mnie w okolicy serca że ciężko oddychać, 2 razy zakręciło mi sie w głowie, 1 wymiotowałam(nigdy wcześniej nie mdlałam). Przed teraźniejsza ciążą wykonałam(prywatnie w Polsce)podstawowe badania serca(ekg i usg, są dobre, trochę przyśpieszone bicie serca), niestety usg jamy brzusznej nie zdążyłam, ostatnie miałam 3 lata temu, były b. dobre. Morfologia w porządku, mocz też, przyjmuję Euthyrox 25, jodid 100(10 lat temu usunięcie 2/3 tarczycy). Teraz trawianie jest złe. Jem tylko potrawy o *stałe j konsyst.*, po zupach bardzo się męczę. Posiłki są małe. Mam za sobą 3 mies. ciąży, a brzuch wygląda na 7. Bolą okolice żałądka i okrężnicy, żołądek mocno wysadzony, gazy raczej w normie. Wymituję. Wszystko to da się wytrzymać, ale martwię się o poród(parcie), Jak wykluczyć przepuklinę przeponową, w razie jednak jej posiadania(oby nie) czy jest groźna przy naturalnym porodzie?. Jak w ogóle rozmawiac z lekarzem i jakim? Dodam, iz mieszkam obecnie od 2 lat w Szwajcarii, mam dobre ubezp., ale zapewniam Pana, że tu nie *szukają dziury w całym*. Zgłosiłam lek. gin. te dolegliwości, dostałam całą gamę leków osłonowych na żołądek, paracetamol na ból brzucha(nie zażywam go, szkoda dziecka), czopki na wymioty i nudnośc(Iitinerol B6, Primperan(metoclopramide)). Podobno gin. zrobiła podst. badanie wątroby z krwi i są dobre. Przestałam lecieć z wagi(9 kg), Usg dziecka dobre, więc dla gin. wszystko w porządku:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Najlepiej, aby wykluczyć przepuklinę byłoby wykonać gastroskopię. Trzeba jednak wiedzieć, że nawet jeśli takową przepuklinę stwierdzono by to i tak nic z tym problemem w czasie ciąży się nie robi. Jeśli taka przepuklina wymagałaby leczenia operacyjnego to tylko po porodzie. Można w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi