Gość Basia Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Proszę o rozjaśnienie.Opis z dzisiejszego USG piersi. Sutki o utkaniu gruczołowym.Sutek prawy - w KDZ podotoczkowo w miejscu wyczuwalnego oporu uwidoczniono zmianę ogniskową o niejednorodnej niskiej echogeniczności o wymiarach 21,6 x 15,2 x 17,9 mm z bogatym chaotycznym unaczynieniem z polami płynowymi.Od niej w kierunku KGZ widoczne jest pasmo podobnej echogeniczności śr.1,5mm,w bliskim jego sąsiedztwie na godz 9-10 ok.2-3cm od otoczki widoczna jest podobna zmiana o wymiarach 6,5 x 5,7 mm.Na przebiegu opisanego pasma pogrubienie 16,8 x 12,7 mm.Węzeł chłonny jak odczynowy dł.11mm. Mam natychmiast wykonać biopsję.Strasznie się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Taki opis USG sugeruje proces nowotworowy. Na pewno należy wykonać biopsję cienkoigłową i poczekać na wynik tego badania. Dopiero po otrzymaniu wyniku tego badaniu zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Byłam w piątek na biopsji. Lekarz wykonująca badanie określiła większą zmianę jako raczej torbiel,zresztą w strzykawce był płyn,taki jak mleko.O drugiej zmianie powiedziała że być może to włókniak.Powiedziała że na usg nie widzi nic strasznego..... Dodam że lekarz to specjalista z centrum onkologii. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Jeśli w czasie kłucia zmiany pokazał się płyn to zapewne jest to torbiel czyli niegroźna zmiana zwyrodnieniowa. Oczywiście ostatecznie będzie można cokolwiek więcej napisać po uzyskaniu wyniku badania cytologicznego po biopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Odebrałam wynik biopsji. W rozmazach zaaspirowanej treści surowiczej obecne wyłącznie elementy morfotyczne odczynu zapalnego. Mam zrobić kontrolne USG za 3 miesiące. Ale co z torbielą?Wchłonie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi