Gość SAPEREAUDE24 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam. Jestem ciekaw czy materiał zatorowy będący przyczyną zatoru tętnicy płucnej (zakończonego zgonem) może wywodzić się ze splotów żylnych kończyny górnej? Pytanie moje bierze się stąd, że moja babcia zmarła bardzo nagle w wieku 71 lat na zator płuc stosunkowo niedługo po złamaniu ręki, do którego doszło w takich okolicznościach, że babcia wychodząc z szopy poślizgnęła się i upadła właśnie na tę rękę. Potem założyli jej gips na tę rękę, a babcia wtedy bardzo narzekała, że on ją bardzo mocno (za bardzo) uwiera. W materiałach źródłowych zawsze spotykałem się z tym, że skrzeplina w zatorze płuc pochodzi ze splotów żylnych kończyn dolnych, ewentualnie miednicy mniejszej lub po resekcji miąższu płuca (np. z powodu raka), dlatego w kontekście wyżej opisanego przeze mnie przypadku mojej babci chciałbym dowiedzieć się, czy mogła/może ona również powstać w kończynie górnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Mogła i w kończynie górnej, gdyż kończyna górna została unieruchomiona, a w czasie unieruchomienia może prawdopodobnie powstać skrzeplina wędrująca drogą krwi lub też na skutek złamania dostają się duże ilości materiału tłuszczowego ze szpiku kostnego do krwi co też wywołuje zator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi