Gość Maciek Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Zniesienie lordozy szyjnej z tedencją do kyfozy w odcinku środkowym.Wyskokośc przestrzeni międzykręgowych oraz trzonów kręgówych w normie. Prawostronna skolioza piersiowa. Wysokośc przestrzeli międzykręgowych oraz trzonów kręgowych w normie r t g. Prawostronna skolioza lędzwiowa. Przewężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1 To są moje badania. Nie znam zaawansowanych terminów więc jeśli moglibyście, bardzo prosił bym o rozpisanie tego wyniku w sposób który mogę zrozumiec :) Nie wiem czy powinienem ale napisze tutaj coś o sobie, być może będzie to potrzebne, nie wiem : 16 letni chłopak uprawiający sporty - ręczna - klub, siatkówka - przed schorzeniem - klub , rekreacyjnie piłka nożna, siłowania, basen. Ból w okolicy odcinka lędźwiowego prześladuje mnie od pewnego treningu ręcznej. Poczułem pieczenie a po treningu ciężko było mi dojśc do domu. Mimo bólu grałem później w zawodach (dwa dni później). Ból miną i pojawił się po jakimś czasie gdy miałem wypadek na boisku - upadłem na lewe biodro. Od tamtej poru ból pojawia się i znika . Teraz prześladuje mnie przez ok. 2 miesiące nieustannie mimo wizyt na rehabilitacjach i na zabiegach akupunktury i masażu . Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Na pewno ma Pan zaburzoną praktycznie w każdym odcinku krzywiznę kręgosłupa (zaburzenie statyki kręgosłupa). Same dolegliwości mogą być związane głownie ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej L5/S1 czyli przy przejściu odcinka lędźwiowego kręgosłupa w odcinek krzyżowy. Taki obraz w RTG może sugerować ucisk na korzenie nerwowe w tym miejscu, między kręgami. Należałoby zastanowić się nad wykonaniem rezonansu magnetycznego tego odcinka kręgosłupa celem pogłębienia diagnostyki. O dalszym postępowaniu, diagnostyce i leczeniu powinien zadecydować neurolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi