Gość Tomek Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam, Szukając źródła bólu w nadbrzuszu promieniującego na plecy przeszedłem najpierw przez chirurga (pierwsze usg wykazało niewielki-bez określenia wielkości - polip/grudkę cholesterolową? na pęcherzyku żółciowym) który zalecił kolejne usg i cholestil na obniżenie cholesterolu + dieta lekko strawna. Po 2 tygodniach kolejne usg i nowy wynik:rentgenodiagnostyk znajduje mi dwa polipy - pierwszy 0,2mm i drugi 0,3mm przy górnej ścianie pęcherzyka a także 4mm złóg/zwapnienie? na nerce - dodam że drugie usg było na nowszym i ponoc dużo lepszym aparacie - w szpitalu wojskowym. Chirurg kieruje mnie do urologa a na pęcherzyk wystawie skierowanie na zabieg operacyjny, informując mnie że to może być w przyszłości sprawa rakowa i wszystkie takie twory zaleca się usuwać. Urolog po zrobieniu rtg stwierdza ze nic na nerce nie ma a po badaniach krwi nic nerkom zarzucić nie można, szukając przyczyny mojego bólu - kieruje mnie do gastrologa. Po gastroskopii lekarz gastrolog zauważa nieznaczne przekrwienie w dolnej części przełyku - co wskazywałoby na skutek: ból. Informuje mnie o możliwości zespołu jelita drażliwego czego skutkiem może być uczucie nabrzmienia mojego brzucha. Wystawia też *kwit* w którym stwierdza że nie ma przeciwskazań do wycięcia pęcherzyka... Wystawia recepty... i po 2 tygodniach (a bóle miałem prawie pół roku) bóle znacznie ustępują... Za kilka dni czeka mnie zabieg operacyjny, jednak dopiero dziś zacząłem czytać fora i strony internetowe... zaczynam się przez to też zastanawiać czy wycinka bez dalszej obserwacji już teraz jest zasadna... Jeśli mi się to uda jutro zrobie sobie prywatnie USG w przychodni... chcę poprostu sprawdzić czy te polipy rosną i czy sie nie mnożą... - proszę o radę... zaczekac z zabiegiem czy iść na całość od razu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Leczenie operacyjne w przypadku polipów pęcherzyka żółciowego zaleca się: - w przypadku polipów objawowych, niezależnie od ich wielkości - w przypadku polipów bezobjawowych, gdy: * pojedynczy polip * 1 cm * pojedynczy polip * 1 cm przy współistnieniu czynników ryzyka raka pęcherzyka żółciowego (polip o szerokiej podstawie, u osób po 50 r.ż. i ze współistniejącą kamicą pęcherzyka żółciowego) - w przypadku szybkiego zwiększania się rozmiarów polipa Polip pojedynczy * 1 cm u osoby, u której nie występują czynniki zwiększające ryzyko rozwoju raka powinien być obserwowany przez powtarzane, co pół roku badanie USG - nie wymaga leczenia operacyjnego. Proszę też przeczytać strony: http://www.drkasprzak.poznan.pl/artykoly/polipy.htm http://kuszaba.blox.pl/2009/01/Polipy-w-woreczku-zolciowym-Panu-Jackowi-w.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi