Gość Tomek Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Dzień dobry Panie Doktorze! Od operacji przepukliny pachwinowej lewostronnej minęło już 3 lata. W ciągu tego czasu w miejscu, w którym miałem przepuklinę czasem mnie bolało. Ostatnio zacząłem trenować i rozciągać się. Po wzmożonym 1,5godzinnym treningu boli mnie miejsce w którym była przepuklina. Czuje jakby ktoś mi tam coś rozciął lecz nie zawsze. Czasem w ogóle nie boli. Takie samo uczucie jak w przypadku gdy się zatnę podczas golenia, bądź przy krojeniu czegokolwiek. Nadmieniam, że w miejscu operacji nadal mam taki wzgórek podłużny i czuje pod palcem taki sam guzek jak przed operacją. Sam wyczułem wcześniej tą przepuklinę. Byłem u dwóch lekarzy dopiero drugi rozpoznał u mnie wczesne stadium przepukliny pachwinowej i mnie zoperowano. Bardzo proszę o odpowiedz czy ja mogę rozciągać pachwinę? Bez ruchu i wysiłku czuje się jak ryba bez wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Nie wiem jaki typ plastyki przepukliny był zastosowany. Jeśli z użyciem siatki to takie zgrubienie często pozostałe podskórnie pod blizną. Myślę, że powolne rozciąganie pachwin 3 lata po takim zabiegu nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa. Trzeba to robić powoli i systematycznie, a objawy jakie Pan opisuje powinny powoli zanikać. Te objawy zapewne są związane ze zrostami podskórnymi. Tkanka bliznowata pod wpływem ćwiczeń może w końcu uelastyczni się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi