Gość nika Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Mój dziadek miał wycięty guz jelita grubego bardzo duży, za pół roku prosektomię prostaty , w sierpniu cea wynosiło 4,13, w październiku 6,15 ,(tydzień temu ) oraz kreatynina 268, ma też cukrzyce i ostatnio zrobił się bardzo otyły, ma cały czas biegunki i nie chce iść do lekarza bo mówi że jest ok, czy te wyniki świadczą o przerzutach?dziadek ma 74 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Na pewno wynik poziomu kreatyniny we krwi wskazuje na niewydolność nerek i to o dużym stopniu zaawansowania (przyczyna to pewnie długotrwała cukrzyca). Trudno mi dokładnie stwierdzić czym spowodowana jest otyłość bez bezpośredniego badania i badań dodatkowych, albo nieuregulowaną cukrzycą, albo być może wodobrzuszem (na tle nowotworu lub/i niewydolności nerek???). Dziadka bezpośrednio musi zbadać lekarza. Poziom CEA jest niewysoki i raczej nie świadczy o wystąpieniu przerzutów nowotworowych. Oczywiście trzeba w tej sprawie udać się do onkologa. Być może konieczne okaże się jeszcze wykonanie USG jamy brzusznej i/lub kolonoskopii. O tym zadecyduje onkolog. A biegunka niestety po częściowej resekcji jelita grubego może występować i to na stałe. Trzeba ją regulować lekami i odpowiednią dietą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 dziekuje za odpowiedz, ale czy to cea jest niebezpiczne,?w ciagu 2 miesiecy skoczylo do ponad 6 ?dziadek nie pije i nie pali,jest na diecie, i co moze grozic przy tak wysokim poziomie kreatyniny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 To tylko bardzo niewielki wzrost CEA praktycznie nie mający znaczenia klinicznego. Takie podwyższenie CEA może być związane ze stanem ogólnym dziadka (np. zaburzeniami spowodowanymi cukrzycą). Niestety, ale taki wysoki poziom kreatyniny świadczy o niewydolności nerek co może wywołać pełne ich uszkodzenie z konsekwencjami tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 bardzo dziekuje za odpowiedz, czy ten stan nerek mozna wyleczyc?jaki poziom kreatyniny jest kliniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabriela Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Moja mama (78 lat) też jest po resekcji jelita grubego (18 cm ) i miewa biegunki (2-3 razy w tygodniu). Jakimi lekami można je regulować, tymi popularnymi, typu *Smecta* czy *Stoperan*? Dodam, że mama miewa często infekcje dróg moczowych i przyjmuje chemio i antybiotyki i zastanawiam się, czy nie spowodowały one drożdżycy przewodu pokarmowego (mama przyjmuje systematycznie probiotyki). jak można zdiagnozować drożdżycę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 ja radziłabym mu zacząć stosować chemoprewencję bo to ryzykowna gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 musi Pani założyć nowy wątek,ponieważ ja nie jestem lekarzem , nie będę dawać Pani żadnych porad, a Pan doktor wydaje mi się że odpowiada tylko na pytania bezpośrednio do niego skierowane, musi Pani u góry kliknąć na pytanie do chirurga, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi