Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Reflux oesophagitis erosiones oesphagi, hermia hiatus oesophagi

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie dawno wykonałem gastroskopię - wynik jak wyżej. Powodem wizyty były silne, uporczywe, bezwonne wzdęcia. Dodatkowo zdiagnozowano 3 pasmowate nadżerki na przełyku o długości 8 mm. Po wizycie u lekarza (interna) który skierował mnie na badania, został przepisany inhibitory pompy protonowej (helicid 20). Lekarz zalecił również konsultacje z gastrologiem. I tu pojawia zaczyna się moje pytanie. Pierwszy z lekarzy jako element terapii wskazał również dietę unikając produktów stymulujących pracę żołądka tj. czekolada, słodycze, fast food, smażone, pieczone, sery pleśniowe, alkohol itd. + napoje gazowane. Drugi lekarz stwierdził, że dieta nie będzie miała wpływu na leczenie a istotą rzeczy jest spożywanie regularnie i w racjonalnych ilościach. Więc mam wprowadzać dietę czy nie? Na ile ścisłą? Czy sam helicid wystarczy? Terapia ma trwać 6 tygodni. Dodam jeszcze tylko, że test na helicobacter (mogłem przeinaczyć) był negatywny.

Więc mam wprowadzać dietę czy nie? - radziłbym wprowadzenie takiej diety, nieprawidłowa dieta ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie górnego odcinka przewodu pokarmowego Na ile ścisłą? - oczywiście nie trzeba jej drastycznie przestrzegać jeśli zażywa Pan regularnie leki, ale na pewno trzeba przestrzegać zasad unikania pewnych pokarmów, lepiej spożywać częściej, ale w małych ilościach Czy sam helicid wystarczy? Terapia ma trwać 6 tygodni. - to zależy od tego jak Pan będzie czuł się po takim leku, są też inne leki, które w przypadku Pan choroby się stosuje np. leki prokinetyczne, o których zastosowaniu musi zadecydować lekarz prowadzący najlepiej gastroenterolog