Gość Maciej Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Na początku bieżącego roku stwierdzono u mnie skręt prawego jądra, lecz minęło zbyt wiele czasu, by je uratować i zostało usunięte. Rozmawiałem z urologiem na temat implantu jądra, który powiedział, że w tym wypadku chodzi o względy estetyczne. Myślałem nad tym trochę i doszedłem do wniosku, że czuję się dobrze z jednym jądrem, nie czuję się gorszy od innych w tej kwestii. Minął prawie rok i przypadkiem, podczas badania na kierowcę, lekarz widząc wypis ze szpitala zapytał mnie czy mam implant - odpowiedziałem, że nie i podałem powód mojej decyzji. Następnie Lekarz powiedział mi, iż bez implantu dojdzie do zaniku worka mosznowego i w rezultacie estetyka tego miejsca ulegnie drastycznemu pogorszeniu. Minął prawie rok od zabiegu usunięcia jądra, widzę, że znajduje się tam pusta przestrzeń i mimo to nie czuje dyskomfortu fizycznego, czy psychicznego i tu chciałbym się zapytać, czy rzeczywiście bez tego implantu worek mosznowy się tak strasznie skurczy ? Czy powinienem się jednak zdecydować na ten zabieg ? Drugie moje pytanie dotyczy zabiegu zabezpieczenia drugiego jądra przed skręceniem, który polecił mi wykonać urolog. Byłem w jednym szpitalu, gdzie powiedziano mi, iż takich zabiegów się u nich nie wykonuje (Szpital ma oddział urologiczny). Zastanawiam się, czy pojeździć po innych szpitalach i popytać o ten zabieg, czy może nie jest on konieczny, skoro nie jest tak często wykonywany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 czy rzeczywiście bez tego implantu worek mosznowy się tak strasznie skurczy ? - raczej nie dochodzi do takiego zaniku, znam ludzi żyjących już bardzo wiele lat z jednym jądrem i absolutnie do takiego zaniku u nich nie dochodzi Czy powinienem się jednak zdecydować na ten zabieg ? - decyzja należy do Pana, ale jeśli czuje się Pan dobrze i fizycznie i psychicznie to nie ma takowej potrzeby Zastanawiam się, czy pojeździć po innych szpitalach i popytać o ten zabieg, czy może nie jest on konieczny, skoro nie jest tak często wykonywany ? - nie wiem dlaczego tak Panu powiedziano (może już maja na te zabiegi skończony kontrakt z NFZ), na pewno takie zabiegi wykonuje się na każdym oddziale urologicznym i radziłbym, aby Pan poddał się temu zabiegowi (proszę popytać w innych oddziałach urologicznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciej Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Bardzo dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi