Gość Ania Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Witam.Jestem po operacji jelita cienkiego z powodu podniedrzonosci.Podejrzenie choroby Crohna.Dzisiaj odebralam wynik histopatologiczny ktory mnie zaskoczyl i szczerze mowiac zanim trafie do dr na kontrole nie wiem co mam myslec.W wyniku napisano: Makroskopowo:petlajelita cienkiego dl.27cm ze skapa krezka.Na odcinku 3cm od ciecia sluzowka zwykle pofaldowana.W tym miejscu na odcinku 1,5cm widoczny jest zrost petli bez tworzenia przetoki, sluzowka pozostaje w czesci jelita wygladzona swiatlo jelita zas rozdete.W krezce odnaleziono 3 wezly chlonne sred.do 1cm.Osobno nadeslano z fragmentem krezki wyrostek robaczkowy z wyraznym rysunkiem naczyniowym. Mikroskopowo:W wycinkach ze sciany jelia cienkiego w okolicy zrostu:ogniska endometriozy w blonie miesniowej jelita. Linie ciecia,wzdeta czesc jelita,wyrostek robaczkowy-prawidlowa budowa. Wezly chlonne przekrwienie i wylewy. Przed operacja mialam bardzo silne bole brzucha przypadajace szczegolnie w czasie miesiaczki.Prosze o pomoc w interepretacji wyniku zanim trafie do lek.Czy rzeczywiscie mam Choroce Crohna czy tylko Endometrioze? Dziekuje serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 To na pewno nie jest choroba Leśniowskiego-Crohna tylko w Pani jelicie doszło do zagnieżdżenia się endometriozy co doprowadziło do niedrożności. Ognisko endometriozy zostało usunięta dlatego proces leczenia powinien być zakończony. Oczywiście oprócz rutynowej kontroli chirurgicznej należy z tym wynikiem także skonsultować się z ginekologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi